Kulturno-istorijska baština

U Medveđi se nalaze pravoslavni i muslimanski verski objekti. Crkva i tekija predstavljaju centralna mesta za stanovnike Medveđe, pripadnike ove dve veroispovesti.

Sačuvani običaji prepleteni su sa istorijskim i kulturnim nasleđem, u koje spadaju i stari, po negde još uvek živi zanati, kao što je kovački.

Sadržaj preuzet sa „Digitalna mapa narodnih verovanja i običaja u opštini Medveđa“

Stara kuća Medveđa

Stara kuća Medveđa

Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem Medveđa

Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem Medveđa

Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem

Za crkvu u Medveđi, posvećenoj Vaznesenju Gospodnjem "Spasovdanu", može se reći da je zadužbina dva kralja iz porodice Obrenović -Milana i Aleksandra, koji su doniranjem od tadašnjih 1000 dinara u srebru, započeli i dovršili centralni pravoslavni hram u opštini Medveđa. Inače, sama crkva je sagrađena na nađenim temeljima starije crkvi iz srednjeg veka.

Crkva sa parohijskim domom, nalazi se na ulazu u Medveđu, na uzvišici s desne strane glavne ulice. Od obnove crkve do današnjih dana ona je sedište parohije Medveđske.

Narod se ponajviše u ovoj crkvi okuplja na Spasovdan, koji se pada na 40-ti dan od Uskrsa, na Bogojavljanje i naročito na proslavi Velike Gospojine, kada je i saborni dan u Celoj Medveđi.

Tekija u Medveđi

Tekija u Medveđi

Tekija u Medveđi je neformalni verski obekat koje je izgradilo lokalno albansko stanovništvo, muslimanske-sunitske veroispovesti.

Sve tekije, koje su vrlo rasprostranjene među Albancima, sagrađene su nad grobovima onih za koje je utvrđeno da su imali isceliteljsku moć, kako za života, a naročito tako i za isceliteljska čuda posle smrti-nad grobom.

Tekija u Medveđi je sagrađena početkom XIX veka, nad grobom ubijene devojke. Vernici se klanjaju i čitaju molitve u ovoj tekiji sa nadom u izlečenje, naročito za neurološka i psihološka oboljenja. Tekija je obnovljena pre par godina i nalazi se u samom centru Medveđe, s desne strane glavne ulice.

Romsko zanatsvo

Romska zajednica u Medveđi je relativno mala i broji nešto više od 100 duša. Većina Roma je muslimanske veroispovesti, ali ima i pravoslavnih.

Zajedničko svim Romima je proslava Đurđevdana i Svetog Vasilija Velikog-Vasuljice. Za te dane, a naročito za Đurđevdan, svaka porodica sprema kurban, tj ritualno klanje jagnjeta, jareta ili ćurke. Romi u Medveđi su okupljeni u udruženje "Elan".

Kod Roma u Medveđi još uvek je sačuvana tradicija zanatstva. Danas postoje dve romske porodice koje se bave kovačkim i korparskim zanatom.

Kovačka radionica, vlasništva porodice Ališanin, na meh i ugljevlje, nalazi se u centru Medveđe, u ulici Mlinskoj. Porodica Ibrahimović Ase iz sela Bučumet, još uvek se bavi pravljenjem korpi, i drugih upotrebnih predmeta od vrbovog pruća.