Osveštan svepravoslavni kamp prijateljstva u Sijarinskoj Banji

 17. oktobar 2021.


Prvi od pet predviđenih objekata koji će činiti metoh manastira Hilandar u Sijarinskoj Banji, završen je zahvaljujući ktitorima koji su učestvovali u ovom plamenitom delu.

Vladika niški Arsenije, je u prisustvu igumana manastira Hilandar i vranjkog Pahomija, osveštao prostorije ovog dečijeg kampa prijateljstva.

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar sa Svete Gore svetim činom blagoslovio je spavaonice svepravoslavnog kampa prijateljstva u Sijarinskoj Banji.

Nakon osvećenja, prigodnom besedom obratio se Vladika niški Arsenije, i istakao da je osnivanje kampa velika zasluga manastira Hilandar koji je riznica vere, duhovnosti i istorije našeg naroda.

Manastir Hilandar već godinama unazad ima poduhvat da organizuje letnje kampove za decu iz Srbije i regiona, gde deca pored sportskih i rekreativnih aktivnosti, imaju nastavu i sa veroučiteljima. Ovi objekti smešteni u Hilandarskom selu u Sijarinskoj Banji će od iduće godine biti puni, obzirom da ćemo ovde upućivati decu na kampovanje a samim tim promovisati ovu divnu Banju, kako bi imala što više posetilaca“- naglasio je iguman Metodije sa Hilandara.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, je istakao da je prvi planirani objekat kampa prijateljstva opremljen u potpunosti, i da u 11 spavaonica ovog objekta mogu da borave 44 mališana, ali da su radovi i na ostalih 4 objekata u toku. „Ceo ovaj kompleks oko bazena činiće Hilandarsko selo, a u centru banje je kupljen objekat koji će se koristiti u kulturne svrhe, gde planiramo da otvorimo jednu pozornica gde će se deca edukovati iz pravoslavlja i svega onoga što je interesantno kako bi postali čestiti i dobri ljudi. Prepodobni arhimandrit Metodije je od danas domaćin u našoj Medveđi, a veliku zahvalnost dugujemo i kompaniji Cargo i velikom broju ljudi dobre volje koji su učestvovali u izgradnji svepravoslavnog kampa“ - rekao je predsednik Arsić.

Pored osvećenja kampa, bratstvo sa Hilandara imalo je još jednu humanu misiju. Naime, u opštinskoj biblioteci „Petar Petrović Njegoš“ otvoren je Hilandarski kutak, jedinstven u Srbiji, zahvaljujući donaciji knjiga direktno sa Hilandara.

Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar sa Svete Gore